Home » Read our latest news first! » Een-online-hub-geen-distributiecentrum-winkel-dit-vraagt-unieke-processen-systemen-en-tools

Een online hub is geen distributiecentrum of winkel: dit vraagt unieke processen, systemen en tools

Afbeelding

Even online boodschappen doen. Met één druk op de knop is de koelkast de volgende dag alweer gevuld. Met de groei van thuisbezorging neemt het aantal online hubs voor het verzamelen en bezorgen van online orders toe. Dit daagt logistiek professionals en IT-ers uit om nieuwe supply chain concepten, systemen en tools uit te denken voor een succesvolle online hub.

Het meest komen we de online hubs tegen in de boodschappen wereld. De één spreekt over een Home Shop Center, de ander over een city- of e-fulfillment hub, de ander over een dark store. Ook Amazon maakt gebruik van online hubs, met name voor zeer snelle levering. Met de Prime Now Hubs realiseren ze twee-uurs leveringen. Met de komst van deze online hubs kunnen we niet meer vasthouden aan onze traditionele supply chain concepten en ondersteunde IT tools. Deze methoden werken niet voor een online hub, omdat dit geen regulier distributiecentrum of winkel is.

Distributiecentra (DC’s) staan bekend om hun voorraadhoudende functie voor snelle levering en consolidatiefunctie voor gunstig transport. Relatief grote volumes worden uitgeleverd aan klanten en winkels met één of enkele stops per rit. Volle pallets gaan de distributiecentra in, gemixte pallets of rollcontainer eruit. Daar zijn de meeste DC-processen op ingericht. En hetzelfde geldt voor de winkels: gemixte pallets of rolcontainers met producten verpakt in logistieke eenheden komen erin en consumentenverpakkingen gaan eruit. Met schappenplannen, vulploegen, bestelrondes, actieprogramma’s zorgen we voor gevulde schappen zodat de klant zijn boodschappen zelf kan verzamelen. 

Bij een online hub werkt dit proces anders. Het is immers geen distributiecentrum, maar ook geen winkel. Een online hub heeft andere kenmerken. 

Verzameling van consumenteneenheden 

Een online hub levert direct aan de consument. Na een order via een website van de (r)etailer, worden de bestelde producten direct bezorgd. Oftewel de online hub levert consumenteneenheden. Geen volle doos bananen, zoals distributiecentra de producten uitleveren, maar een tros bananen. Gelijk aan de eenheden zoals u ze in de winkel kunt pakken. 

Deze werkwijze heeft consequenties voor de inrichting van de hub. Het verzamelproces moet worden ingericht op het verzamelen van consumenteenheden, terwijl het bij een distributiecentrum om logistieke eenheden ofwel volle dozen of pallets gaat. Daarnaast ligt het aantal handelingen per uur in een online hub vele maler hoger dan in een distributiecentrum. Het is daarom van groot belang een lean vul- en verzamelproces te hebben. Elke seconde die een handeling extra kost, telt hard aan voor de totale productiviteit. 

Met betrekking tot de verzameleenheden is een online hub dus meer vergelijkbaar met een winkel dan met een distributiecentrum, hoewel in de winkel de consument zijn producten op zijn eigen tempo zelf verzameld.

Een regulier distributiecentrum is ingericht op het verzamelen van logistieke eenheden, niet op het verzamelen van consumenteneenheden

Levering in kratten, dozen of tasjes

Een volgend belangrijk kenmerk van een online hub is de drager of verpakking van de producten. Distributiecentra leveren producten op pallets of in rolcontainers uit. Een consument wil immers geen pallet of rolcontainer voor de deur. Daarnaast is het bestelde volume ook niet voldoende om deze te vullen. Online hubs bezorgen daarom in kratten, dozen of tasjes bij de klant. 

Dit heeft impact op de middelen die gebruikt worden om de producten te verzamelen, naar expeditie te verplaatsen en te vervoeren in de bezorgauto. Zo is materieel dat in DC’s gebruikt wordt zoals vorkhef- en orderverzameltrucks, niet geschikt voor het verzamelen van online orders. Een online hub heeft specifieke processen en materieel nodig om voldoende kwaliteit en productiviteit te behalen.  

Een online hub levert consumenteneenheden in kratten, dozen of tasjes bij de consument

De boodschappenlijst thuisbezorgd

Om de online bestelde boodschappen thuis te bezorgen heeft de online hub een bezorgnetwerk nodig. Het verschil van dit netwerk met die van een distributiecentrum is het type bezorgauto en de bezorgroute. 

Bezorging door een online hub wordt niet gedaan door vrachtwagens, maar door bezorgbusjes. Deze zijn kleiner omdat de producten bij de consumenten thuisbezorgd worden en dus door smalle, drukke straten rijden. Daarnaast zijn aflevervolumes klein, het aantal stops groot en afleveradressen elke dag anders. In tegenstelling tot leveringen van distributiecentra. Geavanceerde realtime routeplanners zijn nodig voor tijdige en efficiënte bezorging. En bij voorkeur wordt bezorgd in een dichtbevolkt gebied in combinatie met voldoende vraag. Zo zijn afstanden tussen de afleveradressen kort en dus betaalbaar. Een reden voor sommige thuisbezorgingsdiensten om te focussen op de stedelijke gebieden.

Daarentegen wordt bij winkels helemaal geen bezorging van producten gedaan. Dus met betrekking tot bezorging is een online hub niet vergelijkbaar met een distributiecentrum en niet vergelijkbaar met een winkel. 

Dichtbij de consument

Distributiecentra zijn vaak gevestigd op een industrieterrein vlakbij de snelweg. Een online hub zit juist bij of in de stad, dichtbij de consument, om de afstand voor thuisbezorging zo kort mogelijk te maken. Dit zijn echter te dure locaties om voorraad te houden. Een online hub heeft dan ook een distributiefunctie in plaats van een voorraadhoudende functie zoals distributiecentra. Dit betekent dat er een strak spoorboek is voor leveren, aanvullen, verzamelen en bezorgen. Een aanlevering die te laat binnenkomt bij de online hub, heeft namelijk flinke impact op het proces. Grote kans dat deze producten niet op tijd bij de consument zijn. Een online hub heeft een andere functie en is op andere plekken gevestigd dan zowel een distributiecentrum als een winkel. 

Betrouwbare levering essentieel

Voor zowel winkels als distributiecentra en online hubs is hoge betrouwbaarheid van levering belangrijk. De impact van niet op tijd, incompleet of een beschadigd product bezorgen is bij online bezorging echter groter dan bij het kopen in een winkel. Vindt u in het schap groente met een rotte plek, kunt u ervoor kiezen een andere te pakken. Maar bij een thuis ontvangen product dat beschadigd is, gaat dit niet. En dan kunt u niet dat gerecht maken waar u net zo’n zin in had. Een teleurstelling die een online hub graag wil voorkomen. Dit geldt ook voor leveringen die te laat komen. Dan wordt het mogelijk wel een heel karig feestje. 

Hoge betrouwbaarheid is voor een online hub moeilijker te realiseren dan voor een winkel. Een winkel legt eerst voorraad neer, waaruit de klant vervolgens kiest. Online werkt het precies andersom: de klant kiest eerst het product en vervolgens zorgt de online hub dat het geleverd wordt. Deze hoge betrouwbaarheid vraagt om tools die voorraden en vraag scherp in de gaten houden. Daarnaast om processen die zijn gebouwd op goede coördinatie van de ontvangsten en het naleven van een hoge betrouwbaarheid. 

Ook van een distributiecentrum wordt deze betrouwbaarheid verwacht. De gevolgen bij mislukking zijn alleen minder groot dan bij een online hub. Een leeg schap is niet fraai, maar de consument kan altijd nog een vergelijkbaar product kiezen dat wel op voorraad is. Wordt een product geleverd met een verstreken uiterste houdbaarheidsdatum, is er altijd nog controle in de winkel die deze producten tegen kan houden. 

In de winkel kan een consument kiezen voor een ander product indien een product beschadigd is, bij online bezorging niet

Specifieke benadering online hub

Het mag duidelijk zijn: online hubs vragen om andere processen, systemen, tools, inrichting, organisatie en besturing dan distributiecentra of winkels. Technieken die gebruikt worden in winkels en bij distributiecentra combineren tot één geheel is niet de oplossing. Een online hub heeft een totaal andere en eigen, specifieke aanpak nodig.

Herkent u deze logistieke uitdaging door de online ontwikkelingen? Dan nodigen wij u graag uit om ervaringen uit te wisselen! Neem gerust contact op met Ilona van Vliet voor meer informatie.  

Share with: