search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail
Get access to our
Xmas Special
"high performance warehouses"

In the spotlight: Johan Roelofsen

30-07-2019 - 14:30 - Blog

Collega Johan Roelofsen maakt al 5 jaar deel uit van het Business Intelligence team van Districon. Binnen dit team stuurt hij het Districon platform team aan, ontwikkelt hij dashboards en geeft hij traingen. Lees alles over zijn ervaringen, uitdagingen en toekomstvisie in deze “in the spotlight”.

For the English article click here.

Wie ben je?

Mijn naam is Johan Roelofsen. Ik werk inmiddels ruim 5 jaar bij Districon. Binnen het Business Intelligence team van de Solutions tak stuur ik het Districon Platform team aan en werk ik iedere dag aan oplossingen, infrastructuur en capabilities die klanten helpen elke dag te verbeteren.

Mijn ervaringen

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn eigen focus verschoven is van puur supply chain naar IT. Daarbij varieert mijn rol van inhoudelijk expert tot projectleider. Ook ben ik bij diverse klanten betrokken bij trainingstrajecten, waarbij ik groepen of individuen train en mijn ervaringen kan delen. Ik deel graag een aantal voorbeelden om dit te illustreren.

Toen ik mijn eerste dashboard ontwikkelde betrof dit analyses die een supply chain onderzoek ondersteunde. Deze analyses waren tijdens dit onderzoek relevant, maar werden daarna niet meer gebruikt. Later groeide dit uit tot dashboards die op een server beschikbaar waren, en ieder moment van de dag geraadpleegd konden worden. En op dit moment bieden we als Districon al ruim een jaar ons eigen Business Intelligence platform in de cloud aan. Waar traditioneel de klant zelf zijn eigen hardware en IT-personeel moest inzetten om de business van inzichten te voorzien, is dit nu heel laagdrempelig beschikbaar.

Ik ben enorm trots op de grote stappen die we daarin gezet hebben. Ik had zelf vijf jaar geleden namelijk nooit gedacht met een hosted cloud platform bezig te zijn, en daarin met o.a. de nieuwste technieken als Docker en Kubernetes te werken. Ik geniet ervan dat we bij verbeterpotentieel direct kunnen schakelen. Het releasen van een nieuwe app kost te veel tijd? Geen probleem, we bedenken en ontwikkelen een Node.js app die dit oplost. Voor de lunch werkt het prototype al!

Een ander moment dat ik graag deel zijn de intensieve trainingen die ik van tijd tot tijd geef. Zo gaf ik vorig jaar een driedaagse Qlik Sense data architect training in Budapest voor een team van een grote internationale forwarder. De uitdaging is dan om voor ieder individu te bedenken welk voorbeeld of manier van uitleggen hem/haar aanspreekt. Hoe zorg je ervoor dat iemand er plezier in heeft? Hoe kun je aansluiten bij de belevingswereld van de ander? Ik werk daarom ook altijd met de data van de klant. Want die sluit namelijk nooit aan bij de demo voorbeelden. En zo hoef je geen vertaalslag te maken van training naar je eigen business vragen en uitdaging, maar trainen we in de business. 

Visie voor de toekomst

Ik verwacht dat de snelheid van technologische ontwikkelingen onverminderd hoog blijft. Met name verwacht ik dat artificial intelligence oplossingen volwassener zullen worden en meer toegevoegde waarde zullen hebben. Ik denk dat we naast losse oplossingen klanten zullen ondersteunen met capabilities. Waarbij wij een business intelligence capability aanbieden voor een aantal uur of dagen per week.

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan

Nu Richard Hornstra alweer geruime tijd terug is in Maarssen, na een half jaar in Chicago gewoond en gewerkt te hebben voor Districon Solutions North America, ben ik erg benieuwd naar zijn ervaringen! 

Wil jij deel uitmaken van ons BI team?