Home » Read our latest news first! » Spotlight-robbert-teixeira

In the spotlight: Robbert Teixeira

Afbeelding
Robbert Teixeira

Onze data-scientist, of beter gezegd data-magician Robbert Teixeira heeft zijn roots liggen op het mooie Curacao. In deze spotlight neemt hij ons op zijn geheel eigen, onnavolgbare wijze mee op reis in een verhaal waar zijn “head & heart” elkaar in een prachtige symbiose omarmen.  


 

Over Robbert:

17 juni 2010. Mijn moeder is net 50 geworden. Het is de dag dat ik slaagde voor de middelbare school en ik wist dat dit het einde was van een hoofdstuk in mijn leven. Een moment waarop ik de beslissing moest nemen om weg te gaan van mijn familie, het mooie warme weer en de prachtige blauwe Caribische zee die overloopt in de mooiste witte stranden. De plek waar mijn collega’s soms op vakantie gaan en ik ze vertel “geniet van mijn thuis”.

Even 10 jaar vooruitspoelen, om precies te zijn naar 17 juni 2020. Ik krijg een telefoontje van dezelfde persoon die 50 was geworden toen ik was geslaagd. Het leven is nu anders, ik ben ver weg en geen 17 meer (ja, ik ben dus 27) en zij is net 60 geworden. Maar voordat ik de kans krijg om haar te feliciteren vertelt ze me dat mijn tante zojuist is overleden. We weten allemaal dat het K-woord veel levens wegneemt, maar als het zo dichtbij komt raakt het je toch bijzonder hard. En het grote verschil is dat ik nu geen familie om me heen heb om erover te praten.

Even op de pauze knop drukken en terugspoelen. 3 maart 2015, ik start bij een bedrijf genaamd Districon. Dat is nu iets meer dan 5 jaar geleden - 1936 dagen vandaag (de geboortedatum van mijn opa. Ja, ik heb iets met datums en cijfers). Mijn eerste baan direct nadat ik mijn master in Econometrics & Mathematical Economics aan de Universiteit van Tilburg had afgerond. Als 22-jarige moest ik nog veel leren en Districon bood me het beste platform voor deze leercurve.

Maar deze vijf jaar dat ik bij Districon werk leverde me veel meer op dan alleen werkervaring. Sommige collega’s zijn langzamerhand kameraden geworden.

We gaan weer vooruitspoelen naar vandaag.
Mijn familie is ver weg – 7848 km van waar ik nu zit tijdens het schrijven van dit artikel – ik deed onlangs mijn laptop open en startte Microsoft Teams (Covid-19, dus thuiswerken) om contact op te nemen met een paar collega’s. Nog voordat ik een bericht begin te typen krijg ik zelf al een bericht: “Goedemorgen man, hoe gaat het met je?”. Mijn familie is niet hier, maar bij dit bedrijf heb ik vrienden leren kennen.

Dus, hopelijk heb ik nu nog steeds je aandacht – of ben ik hem helemaal kwijt – in ieder geval, laten we verder gaan met mijn verhaal

Mijn ervaringen: Waar data is, is een supply chain dat verbeterd kan worden.

5 jaar is een lange periode voor een young professional. Om het in perspectief te plaatsen heb ik 19.1% van mijn leven bij Districon gewerkt. In deze 5 jaar heb ik heel wat ervaring opgedaan. Wat ik het leukste vind, is werken met mensen die cijfers net zo leuk vinden als ik. De Romeinen kozen een dag en noemden die datum, vandaag de dag verzamelen de meeste bedrijven deze informatiepunten die we data noemen en slaan ze op in een snoepwinkel die we een database noemen.

Mijn collega’s en ik gebruiken deze datapunten als input en bouwen er logica eromheen. Vervolgens wordt deze logica weer vertaald naar verbeterde processen voor onze klanten. Ik zou zelfs de arrogante uitspraak durven maken dat we goed werk leveren. Toen ik 5 jaar geleden begon bestond ons analytics team – Districon Solutions, uit 10 personen. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een team van maar liefst 31 collega’s: Het is behoorlijk geëxplodeerd…  

…maar blijft nog steeds geweldig. Deze groei heeft ervoor gezorgd dat ik verschillende landen heb kunnen bezoeken, met verschillende klanten heb kunnen werken, naar verschillende steden heb kunnen reizen en ervaringen heb kunnen opdoen in nieuwe processen. Vervolgens ga ik terug naar kantoor met een doos vol legostukken (ja, ik refereer naar data) en kan ik het hele proces afbreken om het te herbouwen samen met mijn collega’s.

Het belang van ons werk wordt elke keer opnieuw benadrukt als blijkt dat door alleen het combineren van data en wiskunde we een proces optimaliseren, en er voor enige aanpassingen te maken in dat proces, 5-10% efficiëntie wordt behaald.

Het leukste is dat ik in een team kan werken met gelijkgestemden die mijn data-woordspelingsgrappen begrijpen (genuanceerde versie: zeker 1 van de 67 grappen die ik elke week maak landen goed en daar kunnen we enorm om lachen – laten we de andere 66 grappen even negeren).

Toekomstvisie

Hoe gaan we vanaf hier verder? Ja, de wereld verandert, wordt steeds meer digitaal en elk bedrijf verzamelt data. Maar de realiteit is dat de meeste bedrijven zelfs de laaghangende vruchten van deze data niet plukken: het visualiseren van de structurele tekortkomingen om daarop in te spelen. Laat staan het gebruiken van data om processen wiskundig te optimaliseren. Je zult mij daar niet over horen klagen: meer puzzels om op te lossen! Maar nog belangrijker, ik heb genoeg tijd om mijn (data) grappen te optimaliseren.

Welke collega mag van mij in de volgende spotlight staan?

Drie weken geleden werd er bij mij thuis een nieuwe vloer gelegd. Ik heb een Excel-bestand gemaakt, vrienden gevraagd me te helpen, maar lang verhaal kort: mijn woonkamer werd mijn slaapkamer, kantoor en keuken gedurende 2 weken. Er moet een efficiëntere manier zijn geweest om dit te doen. Ik denk dat ik contact had moeten opnemen met collega Ed Slegtenhorst. Volgens de legende migreert hij geen databases, maar echte, fysieke dingen. Ik denk dat hij dit beter kan uitleggen dan ik. Ed, neem het hier van me over, ze zijn nu helemaal van jou.

Share with: