search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail

Duurzame supply chains: kies uw weg!

26-09-2019 - 12:00 - Nieuws

Gij zult... ...niet langer wachten met duurzaam ondernemen. Voor de rubriek "Preek" in Supply Chain Magazine schreef collega Ilona van Vliet het volgende opiniestuk. 

Duurzame supply chains: kies uw weg!

Gij zult...

...niet langer wachten met duurzaam ondernemen

Het thema duurzaamheid is niet meer van de agenda weg te denken, zo bleek tijdens ons seminar “Sustainable supply chains: Business or Busyness?” dit voorjaar. Voorlopers hebben duurzaamheid al tot in de wortels van de organisatie doorgevoerd, andere organisaties nemen de eerste stappen of spelen nog met de vraag welke duurzaamheidsstrategie voor hun organisatie wenselijk is. De groep zoekende organisaties is groot en wij sporen deze groep graag aan om hun duurzaamheidsroute uit te zetten. Voorlopers laten zien dat de juiste strategie de supply chain niet alleen groener maakt, maar ook competitiever. Dus wacht niet langer!

Boost voor mens en milieu

Een doordachte doorvoering van duurzaamheid in uw logistieke processen geeft allereerst een boost aan mens en milieu. Als het belang hiervan nog niet gewekt is door alle berichtgeving, dan wordt het belang wel gewekt door uw directe stakeholders.

Consumenten laten zien door middel van stakingen en hun keuzes voor producten dat zij groener willen leven. Zo geven consumenten meer uit aan producten met een keurmerk en groeit het aandeel consumenten dat bereid is meer te betalen voor duurzame producten. 

Dan logistieke werknemers, zij hebben met de huidige krapte op de arbeidsmarkt volop keus in werkgevers. Welzijn op de werkvloer speelt een belangrijke rol in deze keuze. De certificering van WELL richt zich op de combinatie van een groene werkomgeving met oog voor goede werkomstandigheden.

Ook gaat er snel regelgeving volgen gericht op duurzaamheid. Kiest u zelf niet voor duurzaam, dan gaat regelgeving u hiertoe zetten. Wees daar op voorbereid om zo gedwongen onwenselijke keuzes te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Green Deal ZES’ voor emissievrije levering in steden. Partijen van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek willen dat al in 2025 de stadskernen emissievrij worden beleverd. 

Boost voor uw prestaties

Een duurzame supply chain biedt tegelijkertijd kansen voor een competitievere supply chain. Die kunt u niet laten liggen.

Met de juiste duurzaamheidstrategie realiseert u een verlaging van de kosten. Neem bijvoorbeeld de energiekosten van een distributiecentrum. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u uw energiekosten drastisch omlaag brengen. Rhenus voert dit zelfs nog verder door en verdient aan de geplaatste zonnepanelen door de zonne-energie ook te verkopen aan de omgeving. Naast de keuze van alternatieve energie gaat het ook om het gebruik van energie. Kun je gebruik maken van natuurlijk licht van buiten, het pand beter isoleren of elektrisch apparaten langer uit laten?

Niet alleen de kosten van het distributiecentrum kunnen omlaag, ook die van het transport. Voor het verduurzamen van het transport zijn er drie invalshoeken; verminderen, verslimmen en verschonen. Bij het verminderen gaat het om het verlagen van het volume en de kilometers. Dit zorgt niet alleen voor verduurzaming, maar ook voor lagere kosten. 

Dat geldt ook voor het verslimmen van het transport. Door transport te bundelen kunnen efficiëntere routes gereden worden met een hogere benutting van de capaciteit van vrachtwagens. Zo zijn in een onderzoek naar pakketvervoer creatieve oplossingen bedacht om de grote lege ruimtes in vrachtwagens boven de rolcontainers te benutten. Daarnaast blijkt uit een samenwerking met de Green Business Club dat een hub een belangrijke rol speelt in het bundelen van transport voor de last-mile. Het levert minder stops en meer volume per stop op. Als die opties geïnventariseerd zijn is de laatste stap het verschonen, denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden.

Op gebied van de stadslogistiek zien wij dat hier nog veel winst te behalen is door partijen meer te laten samenwerken. Naast dat u uw kosten kunt verlagen, zijn er ook volop subsidies voorhanden voor verduurzaming van uw logistiek. Maak daar gebruik van. Kortom, verduurzaming maakt uw supply chain niet alleen groener, maar ook competitiever; uw kosten verlagen en klanten geven steeds meer de voorkeur aan duurzame producten en concepten. Sterker nog, de concurrentie loopt u voorbij als u niets doet!

Maak uw duurzaamheidsdroom waar

Voor het realiseren van een duurzame supply chain zijn een aantal stappen nodig. Allereerst vraagt het inzicht in uw CO2-footprint. Wat zijn de punten waarop u uw CO2-footprint drastisch kunt verlagen? En op welke punten kunt u dit vervolgens omzetten in concurrentievoordelen? Big Mile biedt de technieken en tools om bedrijven en organisaties dat inzicht te geven. Gebruik dit inzicht vervolgens om uw duurzaamheisstrategegie goed uit te werken. Wees daarin creatief; duurzaamheid gaat over het milieu, maar ook over betere omstandigheden voor mensen, dieren, planten, water, etcetera. Zet uit welke aanpak u voor ogen heeft en hoe daar te komen. 

Vervolgens is een toegewijd team en draagvlak nodig. Het duurzaamheidsdenken zal zich uit moeten vloeien over de organisatie om de strategie succesvol door te voeren. Daarnaast zijn de juiste middelen nodig, denk aan zonnepanelen, elektrisch transport, alternatieven voor gas en plastic. Duurzame alternatieven worden steeds toegankelijker.

Tot slot is het succes van uw duurzaamheidsstrategie te danken aan een sterke wil en droom. Wacht niet langer, maak uw duurzaamheidsdroom werkelijkheid!

Ilona van Vliet

Meer weten?

Bent u benieuwd naar wat het Districon hierin voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten en projecten?