search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail

Retailers, omarm nieuwe mogelijkheden! (Deel 3)

29-09-2017 - 09:30 - Nieuws

Voorraadbesturing, flexibele capaciteit, locatiekeuze, zelf doen of uitbesteden, mechanisatie, afschrijving legacy, etc. Vragen die retailers aan ons stellen, al sinds jaren. Is er dan niets veranderd? Zeker wel, de context rond die vragen is drastisch veranderd en vooral ook de technische mogelijkheden! In deel 3 van het drieluik neem ik u graag mee door mijn recente ervaringen.

Warehouse optimalisatie

De functionaliteit van warehouses is drastisch veranderd: meer orders, meer orderlijnen, lagere aantallen per lijn. Maar ook meer stuks ipv case orders, grotere assortimenten, etc. En wat te denken van retour processen.

Mijn ervaring is dat processen weer enigszins verschuiven van hoog geautomatiseerd naar manueel via legbord stellingen: een arbeidsintensief maar erg flexibel proces. Welke innovatieve oplossing biedt hier meerwaarde? Mijn antwoord is optimalisatie van slotting, zowel 2D als 3D. In de volgende case beschrijf ik een voorbeeld.

Case online retailer: 2D en 3D Slotting

Een grote online retailer, met operaties in diverse landen, pickte online orders via een manuele operatie. Een enorm assortiment van vele duizenden artikelen werd geslot op legbord stellingen in lange paden. In deze omgeving wilde de retailer de productiviteit maximaliseren.

Op basis van uitgebreide data analyse, waarbij data uit diverse bronnen werd gekoppeld, ontstond al vrij snel het beeld dat vooral in de 3e dimensie snelheid te winnen viel. Op de bijgaande foto is te zien hoe een medewerkster in de hoogte moet reiken om een artikel van de bovenste plank moest pakken.

En dat bleek heel vaak voor te komen. Sterker nog, ook op de onderste plank troffen we veel snel lopers aan. Het gevolg was dat iedere medewerker veel grijptijd per artikel nodig had, ofwel productiviteitsverlies.

Mijn collega’s bouwden een slotting optimalisatie oplossing in AIMMS. Deze tool wordt wekelijks gebruikt om de slotting, zowel 2 als 3D te optimaliseren. Daarbij houdt de tool rekening met de kosten van een verplaatsing, want de activiteit moet uiteraard lonend zijn.

Conclusie: Het optimaliseren van uw slotting is prima te realiseren, ook als u eigen WMS het niet ondersteunt. De add on oplossing biedt directe meerwaarde en is makkelijk te implementeren.

Heeft u interesse? Neem contact op met Victor Ponsioen