search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail

In the spotlight: Jaap Eikelboom

04-07-2018 - 15:30 - Blog

Deze keer in ''In the spotlight'' collega Jaap Eikelboom. Jaap maakt al ruim tien jaar deel uit van het Districonteam. Hij heeft in die periode de logistieke wereld sterk zien veranderen. Hij vertelt u hier graag alles over.

Wie ben je?

Er ging een lampje branden toen mij werd gevraagd drie opvallende ervaringen te beschrijven voor ‘In The Spotlight’. Ik werk ruim tien jaar bij Districon en adviseer over alles wat met distributiecentra te maken heeft. De logistieke wereld lijkt conservatief. Maar, terugkijkend besef ik dat er in deze tien jaar veel is veranderd. Die ervaring wil ik graag met je delen. Oh ja, mijn naam is Jaap Eikelboom

Mijn ervaringen

Logistiek verandert ons dagelijks leven

Ik blijf eerst eens dicht bij huis.  

Mijn kinderen zijn logistiek verwend. Mijn zoon bestelt ’s avonds bij een webshop remblokken en hij monteert deze de volgende dag al onder zijn brommer. Mijn dochter heeft een enorme online keuze aan schoenen en kleding. Tien jaar geleden stond e-fulfilment nog in de kinderschoenen. Mijn vrouw kun je om een boodschap sturen. Echter, tegenwoordig wordt er online besteld. AH.nl bezorgt keurig tot in de keuken. Mijn ouders zijn ruim boven de zeventig en digibeten van het eerste uur. Merken zij ook iets van logistieke ontwikkelingen? Jawel. Als zij met de auto eropuit trekken dan zien zij nieuwe, enorme logistieke gebouwen. Bij Nieuwegein, bij Waddinxveen en op vele andere plaatsen langs de snelweg. Het aantal distributiecentra op zichtlocaties neemt de laatste jaren fors toe. En als mijn ouders ondertussen een vrachtwagen willen inhalen, dan letten ze beter goed op: de LZV’s zijn een stuk langer dan de eerdere vrachtwagens.

Kortom: de resultaten van het logistieke werk zijn merkbaar in onze directe omgeving.

 

De logistieke vragen van opdrachtgevers veranderen

Nu aan het werk.

Opdrachtgevers stellen mij tegenwoordig andere vragen dan vroeger. Tot een paar jaar geleden was vooral kostenverlaging het doel. Uiteraard een gevolg van de bankencrisis. Vandaag de dag willen opdrachtgevers weer investeren in nieuwe distributiecentra, in nieuwe producten en diensten. E-fulfilment staat in de spotlight. Productinnovaties worden vaak ook logistiek innovaties. De introductie van ‘Heineken Extra Vers’ is hiervan een mooi voorbeeld. Ik vind het leuk dat ik heb mogen bijgedragen aan nieuw, vers bier. Daarnaast zijn logistici tegenwoordig breder georiënteerd. Eén oog op het distributiecentrum en één oog op de markt. Veranderingen zijn tegenwoordig bijna altijd van multidisciplinaire aard. Weet je bijvoorbeeld wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een nieuw distributiecentrum? Tot slot kent Nederland een aantal mondiale, logistieke koplopers. Denk aan Ahold, Ricoh, ASML en Heineken. Deze bedrijven ‘exporteren’ hun Nederlandse ‘best practice’ naar andere landen. Nederlandse logistieke oplossingen veroveren het buitenland.

Kortom: logistiek innoveert, verbreedt en internationaliseert

 

Mijn logistieke werk verandert

Terwijl ik dit schrijf zit ik in een vliegtuig, voor de twaalfde keer dit jaar. Ja, mijn werk is avontuurlijker geworden: in plaats van met de auto naar de Achterhoek te rijden, vlieg ik nu naar Athene. Ik werk met klantenteams aan logistieke vragen, veel meer dan met enkele individuen zoals in het verleden. De huidige logistieke projecten en innovaties omvatten logistieke processen en inrichting, huisvesting, IT, Supply Chain, Marketing en organisatie-inrichting. Het is handig om van veel, zo niet alle, markten thuis te zijn. Het werk is ondernemender. Mijn opdrachtgevers verwachten steeds meer: dat je hun markt kent, dat je je in hun situatie verplaatst, dat je mee- en vooruitdenkt en je verantwoordelijkheid neemt. Mijn klant vraagt niet alleen om een direct antwoord op zijn vraag. Hij vraagt om een oplossing in een complexe omgeving.

Kortom: mijn werk is nu avontuurlijker, vraagt een brede en frisse blik en meer ondernemerschap.

Tot slot verandert Districon. Districon groeit en timmert aan de weg. Nieuwe collega’s lijken steeds jonger te worden. Of word ik vooral ouder?

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan?

Jack Pool. Jack, je hebt je bewezen als (lijn)manager, als adviseur, als initiatiefnemer en spin-in-het-web bij solutions, als ondernemer en als huisvader. En tegelijkertijd blijf je jezelf. Hoe doe je dat?