search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail

In the spotlight: Johan den Breejen

15-10-2018 - 12:00 - Nieuws

Deze keer in ''In the spotlight'' collega Johan den Breejen. Johan maakt onderdeel uit van het Solutions-team binnen Districon. Hij vertelt u graag alles over zijn ervaringen.

For the English article click here.

Mijn naam is Johan den Breejen en ik werk nu 2 jaar bij Districon. Mijn achtergrond is Econometrie en Operations Research, daarom ben ik onderdeel van het Solutions-team binnen Districon. Binnen Solutions zetten we logistieke vraagstukken om naar wiskundige modellen om zo aan de oplossing te kunnen rekenen. Dit doen we op zo’n manier dat de klant deze modellen zelf kan gebruiken om dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn of haar optimale strategie te bepalen.

In de twee jaar ben ik met veel verschillende projecten bezig geweest, dit zorgt voor een leuke afwisseling. Op dit moment ben ik met drie projecten bezig die een leuke representatie zijn van wat ik onder andere doe: productieplanning, winkelherbevoorrading en Kunstmatige Intelligentie. 

Productieplanning is een erg leuk vraagstuk om aan te werken. Dat begint al bij het kijken in de fabriek hoe de producten gemaakt worden. Grote machines die ingewikkelde dingen doen, waarbij er (vaak met grote snelheid) nieuwe producten ontstaan. De materie is leuk en het oplossen is altijd een uitdaging, wat ook weer leuk is. De uitdaging zit vooral in de complexiteit van het probleem (zie ook deze link). Er zijn veel verschillende producten die op verschillende machines in een bepaalde volgorde moeten worden geproduceerd. Daarbij wil je meerdere zaken tegelijk optimaliseren: het minimaliseren van omsteltijden, tussentijdse voorraad (WIP) niet te groot laten worden, machines efficiënt inzetten, personeel efficiënt inzetten, orders op tijd naar de klant sturen, etc. Alles tegelijkertijd optimaliseren duurt vaak te lang, dus je zult slim moeten nadenken over hoe je de rekenkracht zo kan inzetten dat je de planning het beste kan ondersteunen. Een prachtig voorbeeld waarbij theorie en praktijk echt samenkomt.

Bij ons winkelherbevoorradingsproject hebben we als doel om het aantal gebruikte vrachtwagens te minimaliseren, maar ook om de werkdruk in het distributiecentrum zo goed mogelijk over de week te verdelen. De belangrijkste beslissingsvariabelen zijn: “op welk(e) moment(en) in de week wordt een winkel opnieuw bevoorraad”, want hieruit volgt de rest bijna vanzelf. Wiskundig gezien is dit minder ingewikkeld dan productieplanning, maar er zijn veel redenen waarom bepaalde oplossingen in de praktijk toch niet werken. Onze aanpak is daarom het maken van een relatief eenvoudig wiskundig model, waarna we vervolgens veel verschillende scenario’s draaien die ingegeven zijn door wat werkt in de praktijk. Op deze manier blijft het overzichtelijk en kan goed worden onderbouwd wat het juiste schema moet worden voor het herbevoorraden van de winkels.

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence in het Engels, afgekort AI) is een hele andere tak van sport waar ik me binnen Districon al een tijdje mee bezighoud. AI bestaat al veel langer en wordt al succesvol toegepast in heel veel dingen om ons heen. De laatste tijd begint ook binnen de logistiek de vraag naar AI te groeien. Er komt steeds meer data beschikbaar en sommige beslissingen moeten steeds sneller worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan cutoff-tijden die steeds later op de dag komen te liggen. Districon is daarom op verschillende manieren met AI binnen de logistiek aan het experimenteren. De resultaten zijn veelbelovend en het zal hoe dan ook belangrijk gaan worden binnen de logistiek. Naast optimalisatie hebben we binnen Districon (al veel langer) de visualisatie van data in de vorm van Business Intelligence. AI gaat beide onderdelen versterken. Mijn rol is het aanjagen van het toepassen van AI bij onze klanten. Een leuk en leerzaam traject om op te pakken en ook een leuk aspect van het werken bij Districon, omdat mij de ruimte wordt geboden voor dit soort initiatieven.

Ik geef het stokje graag door aan Robert de Zwart. Robert is net iets eerder dan ik bij Districon begonnen en laatst zaten we aan dezelfde tafel om na te denken over de toekomst van AI binnen de Logistiek. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, Robert!

Wil jij ook werken bij Districon? Bekijk onze vacatures hier.