search menu linkedin twitter facebook cross phone check arrow-left arrow-right mail

In the spotlight: Michael Klaassen

17-12-2019 - 11:30 - Blog

Deze keer in ''In the spotlight'' collega Michael Klaassen. Michael maakt al ruim 5 jaar onderdeel uit van het Business Intelligence-team binnen Solutions.

Wie ben je?

Mijn naam is Michael Klaassen. Ik werk al ruim 5 jaar voor Districon binnen het Business Intelligence team. Als business intelligence specialist heb ik veel ervaring met data en de mogelijkheden voor klanten. Naast het bouwen van dashboards vind ik het leuk om mijn kennis te delen met collega’s of klanten door middel van het geven van trainingen. 

Michael Klaassen

Mijn ervaringen

Na mijn studie bedrijfskunde met als specialisatie human resource management had ik nooit gedacht dat ik in mijn werk voornamelijk bezig zou zijn met data. Tijdens mijn sollicitatiegesprek liet mijn collega Aleks Hoogendoorn een dashboard zien die hij had gemaakt en ik wist meteen dat ik dat ook wilde gaan doen. 

De afgelopen 2 jaar ben ik nauw betrokken geweest bij het BigMile project. Deelnemers van BigMile krijgen inzicht in zijn of haar CO2 uitstoot. Ze worden gestimuleerd dit te verminderen in de komende jaren door middel van de inzichten die het dashboard geeft. Het project begon klein en data van deelnemers werd handmatig in Excel verwerkt en de uitkomsten door middel van een PowerPointpresentatie gedeeld. Nu is er geen tussenkomst meer nodig van een consultant. Deelnemers uploaden zelf een bestand, hebben de mogelijkheid fouten in de data te verbeteren en kunnen zelf in een gehoste omgeving het dashboard besturen. Ook krijgen ze automatisch een rapport met daarin de resultaten. Ik ben trots op de stappen die zijn gezet in dit project.

Waar het bij BigMile gaat om het inzichtelijk brengen van de data door middel van sterke visualisaties kwamen er in het project van M&G helemaal geen visualisaties aan bod. M&G is 's werelds grootste fabrikant van rookgasafvoer- en ventilatiesystemen. Doel was het verbeteren van de masterdata. Een erg complex project omdat elke machine op een andere manier in het systeem moest komen. We pakten het project per machine aan. Bij het succesvol afronden van een machine gingen we eerst de productiehal in om de nieuwe machine van binnen en van buiten te leren kennen om deze met al zijn grondstoffen succesvol in het systeem te krijgen. Ook voor data verrijking is een visualisatie tool te gebruiken.

Niet alleen in projecten bij grote klanten kun je mooie ervaringen op doen. Al een aantal jaar verzorg ik voor zowel beginnende collega’s als meer ervaren collega’s business intelligence trainingen. Districon heeft experts in dienst op vele logistieke aspecten en het geeft me veel voldoening om de breed uiteenlopende vragen te beantwoorden tijdens deze cursussen. Iedereen gaat met de ervaring in zijn vakgebied de cursus in en dat leidt altijd tot mooie discussies hoe ze de opgedane kennis zelf in hun vakgebied kunnen toepassen.

Visie voor de toekomst

Ik verwacht dat data in de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Bedrijven slaan steeds meer data van al hun processen op en hebben steeds vaker de behoefte dit goed inzichtelijk te krijgen. Mijn verwachting is dat bedrijven hun business intelligence omgeving steeds vaker gaan outsourcen en data-analyses laten uitvoeren door specialisten zodat eigen medewerkers met deze inzichten zich kunnen concentreren op het verbeteren van processen in de business.

Welke collega mag van jou in de volgende spotlight staan

Graag nomineer ik Victor Ponsioen voor de volgende spotlight. Victor is betrokken geweest bij de re branding van Districon en geeft leiding aan het snelgroeiende Solutions team. Ben erg benieuwd naar de uitdagingen die dit met zich meebrengt.