Home » Read our latest news first! » Webinar-simacan-elektrificatie-logistiek

Webinar 'Simacan - Elektrificatie in logistiek'

Afbeelding

Door ontwikkelingen op het gebied van ZEZ en de ambitie van de EU om in 2050 emissievrij te zijn, neemt de noodzaak om te investeren in EV laadinfrastructuur snel toe. Hoe gaan we hiermee om? Simacan organiseerde het webinar 'Elektrificatie in de logistiek' om te praten over deze transitie en de beschikbare oplossingen om logistiek transport te elektrificeren. Sanne Aelfers van Districon was een van de key-note sprekers. Ze lichtte toe op welk punt we zitten in het energieverbruik van een vrachtwagen. Wat beïnvloedt het verbruik en hoe monitor je dat?

Districon heeft op basis van recent onderzoek achterhaald wat de meeste invloed heeft op de accucapaciteit van voertuigen. Verschillende factoren zijn van invloed op het accuniveau:

  1. Type weg, heuvels of vlakke wegen
  2. Weersomstandigheden
  3. Gewicht van de vrachtwageninhoud
  4. Laadstrategie
  5. Manier van rijden
  6. Laadtoestand (hoeveel van de batterij kun jedaadwerkelijk gebruiken)
  7. Leeftijd van de accu (hoe ouder, hoe minder capaciteit)
  8. Piekseizoenen (hangt af van de logistieke sector).

Welke van deze factoren is het meest relevant en kunnen we zelf beïnvloeden? Sanne: "De manier van rijden is de belangrijkste factor. Door je chauffeurs te trainen kun je het batterijniveau maximaliseren tot 30%!" Uit de poll die in dit webinar werd gehouden onder 200 deelnemers bleek dat zij het met Sanne eens waren. "Rijden met een elektrische truck is anders, maar je kunt dit met dezelfde chauffeurs doen. Je moet ze goed trainen op het rijden met deze trucks en hoe ze zo efficiënt mogelijk rijden. En hen bijvoorbeeld belonen als ze het goed doen."

Klein beginnen

Als je het hebt over onderzoeksmodellering en de behoefte aan batterijcapaciteit in het hele wagenpark, kan het lastig zijn om te bepalen waar je begint. "De transitie start niet alleen met de aanschaf van nieuwe trucks. “Mijn advies: begin klein. Verken op dit gebied de mogelijkheden voor slechts een paar van je vrachtwagens. Wat is de makkelijkste weg, de kortste afstand en het minst mogelijke gewicht. Stel jezelf vragen als: waar laad je? Hoeveel grote capaciteit heb je nodig en hoeveel oplaadpunten? Wat zijn de doorlooptijden om de vrachtwagens en de juiste infrastructuur te krijgen. Schaal nadat je deze ervaring hebt opgedaan, op naar een groter deel van je vloot", legt Sanne uit.

Het belang van monitoring

Wat daarbij helpt, is het monitoren tijdens de operatie. Sanne vertelt dat het belangrijk is om de batterijcapaciteit te monitoren. Zo is het voor retailers relevant om op tijd te leveren, anders kunnen ze hun producten niet verkopen. Je moet er dus voor zorgen dat de truck in staat is om de producten (op tijd) af te leveren. Heb je extra tijd nodig om op te laden, dan zal dit tot extra kosten leiden en dat wil je voorkomen.

Optimaliseren van operaties

Met ons team van consultants werken we aan elektrificatieprojecten door middel van optimalisatie tooling. Wij adviseren onze klanten door data van hun huidige operaties te monitoren. Bijvoorbeeld hun routes, locaties, afstanden, laadgewichten en tijdschema’s. Op basis van deze informatie ontwikkelen we modellen die de laadbehoeften kunnen voorspellen. Dit helpt hen bij het inrichten van de best mogelijke operationele flow, om hun uitstoot te minimaliseren.

Begin nu

De transitie naar EV is een grote overgang voor bedrijven. Wanneer begin je? Sanne: "De overheidssubsidie voor elektrische vrachtwagens was in slechts één dag rond. Dit is een goed teken, maar het is ook een complexe puzzel. Hoe past de transitie namelijk in je planning? Het meest belangrijk: neem actie. Begin nu en houd het klein. Wacht je te lang, dan word je gedwongen door je overheid en ben je te laat. Vanaf 2025 zullen de nul-emissiezones worden ingevoerd. Er zal dan een overgangsperiode zijn, maar je moet voor die tijd klaar zijn. De implementatie van de elektrificatie van de vloot zal tijd vergen".

Wil je meer weten over elektrificatie voor uw wagenpark en hoe u dit moet aanpakken? Wij beantwoorden graag uw vragen hierover. Neem contact op met Sanne Aelfers via info@districon.com

 

Share with: