Van demand planning naar vernieuwende concepten

Afbeelding
AB Mauri Over Ons Samen Ontdekken

“Mooi is als je zulke slimme jongens binnenkrijgt. Dat geeft energie aan een organisatie. Binnenhalen is al super, ze behouden is lastig. Maar de Districons van deze wereld maken dit proces een stuk makkelijker.”

Sinds 2017 prijkt AB Mauri op de voorgevel van het pand bij de Julianahaven in Dordrecht. Het van oudsher gistbedrijf is volop in beweging. “De markt verandert in rap tempo en we lopen graag voorop in deze ontwikkelingen. We zien overal kansen”, aldus Walter van Harssel, directeur Operations bij AB Mauri. “Met de komst van Districon consultant Ragnar Klabbers kwamen diverse processen versneld op gang.”

“De oorsprong van AB Mauri ligt in 1869, toen de N.V. Nederlandsche Gist- & Spiritusfabriek opgericht werd. Alles over deze tijd vind je in het museum in Delft”, vertelt Walter. “Sinds 2007 vallen we onder AB Mauri, onderdeel van Associated British Foods (ABF). We zijn verantwoordelijk voor de productie van broodverbeteraars in Nederland, België, Frankrijk en Luxemburg. Onze missie? Bakkerij-ingrediënten continu verbeteren zodat onze klanten meerwaarde kunnen creëren. We leveren naast poeders ook liquid varianten.”

Image

Walter vervolgt: “Onze marketingstrategie is gericht op het inspelen op de huidige ontwikkelingen in de (gist)markt. Dit brengt veranderingen met zich mee, ook voor de organisatie zelf. Het vertrek van onze demand planner was een goede gelegenheid om processen kritisch onder de loep te nemen. Door eerdere positieve ervaringen kwamen we voor invulling van deze rol al snel bij Districon uit. Consultant Ragnar Klabbers was de perfecte persoon voor deze opdracht. Net afgestudeerd, slim, gevoed met digitalisering en een vastbijter. Dat namen collega’s me in het begin niet altijd in dank af, alle vragen die Ragnar stelde,” lacht Walter, “maar het is een voorwaarde om processen goed in kaart te brengen.

Forecast 

In de eerste weken had continuïteit van de demand planning prioriteit. Kort daarna is Ragnar gestart met diverse projecten waaronder het Gonzales project. Gonzales is de projectnaam voor implementatie van S&OP; Sales&Operational Planning.” Ragnar: “Zowel de demand- als productieplanning veranderen we van reactief naar proactief, op basis van een forecast. Dit is accurater en kost minder tijd en handelingen. Ook versimpelen we de manier van werken binnen de demand- en productieplanning.”

Walter legt uit dat net voor Ragnar’s komst een upload in het ERP-systeem niet goed was gegaan. Gekoppelde formules voor de forecasts werkten daardoor niet goed. Als aanspreekpunt kreeg Ragnar het zwaar te verduren. Maar dankzij zijn uitstekende communicatieve vaardigheden integreerde hij snel in het team. “We werken aan Gonzales met planning-collega Raoul Hakim, directeur Operations Walter, interne consultants en krijgen ondersteuning van planning Global.” aldus Ragnar. “Vanuit Districon krijg ik hierin advies en hulp van Davey van HerkIlona van Vliet en Tanya Bulavskaya. We zagen tijdens het project dat er initieel aardig wat onrust op de afdeling was. Maar na de eerste verbetering van de forecast verdween dit langzaam. Er kwam meer vertrouwen in het veranderproces en betrokkenen toonden meer commitment.”

Slimmer werken

“Het prettige aan Districon is dat ze alle expertise in huis hebben en je als organisatie flink uitdagen. De volgende stap voor Ragnar is productie op basis van forecast laten plaatsvinden. Zo wordt beter ingespeeld op de verwachte vraag en kunnen voorraden verder omlaag. De grootste uitdagingen hierbij? De verlaagde voorraden mogen de continuïteit van de organisatie niet aantasten. Aan de andere kant is het belangrijk dat er geen onnodige voorraad blijft liggen. We proberen hierin de juiste balans te vinden. We moeten dus steeds slimmer werken, processen nog efficiënter inrichten en kansen blijven benutten.” aldus een enthousiaste Walter van Harssel.

Image

Meer weten?

Bent u benieuwd naar wat het Districon Diamonds programma voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!